top of page
八卦.jpg

Yin en Yang theorie

 

 

De theorie van Yin en Yang, gebaseerd op een filosofie uit het klassieke China, is een van de meest fundamentele theorieen van Traditionele Chinese Geneeskunde. Volgens deze theorie is de tegenstelling van Yin en Yang een fundamentele natuurwet. Alles komt voort, wordt ontwikkeld, gemotiveerd en verandert door de kracht van Yin Qi en Yang Qi. In het universum bestaan verschillende relaties tussen Yin en Yang, zoals tegenstelling, ondersteuning, aanval, onderlinge afhankelijkheid en transformatie. Tot de categorie Yang behoren in het algemeen de verschijnselen die dynamisch, extern, opwaarts, stralend en actief zijn of betrekking hebben op functionele activiteit. Daarentegen behoren verschijnselen die statische, intern, neerwaarts, donker of passief zijn of die betrekking hebben op materiele stoffen tot de categorie Yin. In de traditionele Chinese Geneeskunde worden deze concepten gebruikt om problemen samen te vatten en te verklaren op het vak van anatomie, fysiologie, pathologie, diagnose, preventie, behandeling, enz.

 

Yin Yang in je lichaam

 

Ook in het menselijk lichaam worden Yin en Yang onderscheiden: zo is de bovenkant van het lichaam Yang en de onderkant Yin; de achterkant is Yang, de voorkant is Yin.

 

De Chinezen ontdekten dat iemand ziek kan worden als het evenwicht tussen Yin en Yang in het lichaam verstoord is geraakt. Het kan zijn dat de balans teveel naar een kant is doorgeslagen, maar ook is het mogelijk dat de stroom van voortdurende verandering ergens stagneert (blokkade).

 

Dat kan door externe omstandigheden komen (bijvoorbeeld het weer), maar ook door bijvoorbeeld verkeerde voeding, erfelijke eigenschappen of emotionele factoren.

 

Als ziekte een uiting is van een verstoord evenwicht of van stagnatie van de levensenergie, dan kan genezing plaatsvinden door het evenwicht te herstellen. Dat is wat acupunctuur of Tuina doet.

 

Door de Tuina of Acupunctuur behandeling worden de blokkades opgeheven en kan de energie weer vrij stromen, het evenwicht kan zich herstellen en de ziekte verdwijnt.

 

Een goede therapeut zal daarom eerst onderzoeken hoe bepaalde klachten zijn ontstaan.eens. Met andere woorden; hoe het gekomen kan zijn dat de energie is geblokkeerd of in disbalans is geraakt.

We zien uw bezoek graag tegemoet!

Arnhemseweg 9F 

3811 NN Amersfoort

Mobiel: 0622388922

WhatsApp:  06 22388922

bottom of page