top of page
微信图片_20190423215136.jpg

Waarom kun je last van je nek krijgen?

 

 

De meest eenvoudige indeling van oorzaken bestaat uit interne en externe oorzaken. De belangrijkste interne oorzaak is dat met de toename van de leeftijd, de wervels, omringende spieren, pezen en ander zacht weefsel, onderhevig is aan verschillende mate van slijtage en veroudering. Onder de externe factoren vallen zaken als onderhevigheid aan te grote krachten van buitenaf; Wind, Kou en Vocht pathogenen maar natuurlijk ook trauma. Het te lang zitten in een verkeerde houding, kan ervoor zorgen dat er een niet evenwichtig krachtenspel op de wervels onstaat waardoor op den lange duur slijtage bevorderd wordt. Vandaar dat we in onze huidige maatschappij met een enorme toename van computergebruik, vaak in een ruimte met airconditioning, niet alleen een toename van het aantal gevallen zien van cervicale spondylopathie maar tegelijkertijd zien we dat deze gevallen op steeds jongere leeftijd voorkomen.

 

Bij veroudering of slijtage van de tussenwervelschijf zien we het volgende gebeuren. De ondersteunende functie van de wervels wordt ondermijnd, waardoor er stabiliteit verloren gaat. De omringende weefsels moeten dan een nog grotere inspanning leveren om de stabiliteit te waarborgen. Hierdoor worden deze omringende weefsels zwaarder belast, waardoor zij sneller verouderen, hun elasticiteit verliezen en de vicieuze cirkel is rond. Klinische symptomen van cervicale spondylopathie De klachten bij cervicale spondylopathie zijn zeer uiteenlopend.

 

Hoewel we in de meeste gevallen een ontwikkeling zien van aanvankelijk lichte klachten die naarmate de tijd vordert steeds erger worden, zijn er ook de zeer zware gevallen. Dit heeft met name te maken met het categorische type van de klachten. Ik zal hier nu een korte classificering geven met de typische klinische symptomen die hierbij horen:

 

  1. cervicale radiculopathie : pijn in nek, rug en schouders met een uitstraling naar de armen. Dit kan een tinteling zijn, maar ook ervaren worden alsof er stroom door de arm gaat.

  2. Spondylogene myelopathie : naast de pijn vallen hier ook centrale zenuwstelsel klachten onder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het niet op kunnen houden van de urine, afname van libido, verlamming van de ledematen, het gevoel of je op watjes loopt, moeite met spreken of zelfs moeite met slikken.

  3. Spondylopathie met betrekking tot arteria vertebralis : bij een bepaalde stand van het hoofd: last van misselijkheid, overgeven, duizeligheid.

  4. Spondylopathie waarbij het sympathisch zenuwstelsel geprikkeld wordt : enkelzijdig opwarmen van het gezicht, zweten, achteruitgang van het zicht, hartkloppingen, tinnitus, afname van het gevoel in de huid.

  5. Samengestelde variant bestaande uit minimaal 2 van de bovengenoemde varianten.

 

De hierboven genoemde symptomen en de mate waarin de ziekte zich manifesteert, staan natuurlijk in een directe relatie met ieders eigen gestel en conditie en de duur van de klachten. Vaak zien we dat de klacht aanvankelijk verwaarloosd wordt en soms verdwijnt deze ook weer. Na een lange periode van komen en gaan van de nekklachten verdwijnen deze opeens niet meer vanzelf. Gedurende dit stadium krijgen de klachten een invloed op uw werk en leven en gaat u ze ervaren als hinderlijk. Wanneer er in dit stadium niks aan gedaan wordt, dan gaat dat ook ten koste van uw psyche. Dit kan zorgen voor slapeloosheid, irritaties, humeurigheid en zelfs leiden tot depressies.

 

Veel gebruikte en beproefde methoden bij cervicale spondylopathie Tuina is een veel gebruikte methode bij het behandelen van beginnende cervicale spondylopathie. Met name vanwege de zeer snelle en goede resultaten die geboekt worden. Gebruikmakende van bepaalde handtechnieken wordt het betreffende lichaamsdeel rechtstreeks behandeld, waardoor de klachten meteen minder worden danwel geheel verdwijnen als sneeuw voor de zon. Tuina is misschien wel de meest geschikte behandelmethode bij dit soort klachten, mits de toegepaste technieken voldoen aan het principe 'hardheid te midden van zachtheid' (rou zhong you gang ). Wanneer vereist kunnen er ook nog bepaalde manipulaties toegepast worden die het resultaat alleen maar bevorderen. Let er hierbij wel op dat de manipulatie een degelijke meerwaarde heeft.

 

Het verschil tussen tuina en anmo De termen anmo en tuina worden vaak door elkaar gebruikt en beide worden over het algemeen vertaald als massage. Dit is feitelijk onjuist, omdat tuina meer inhoudt dan dat het woord 'massage' oproept. Ik zal hier enkele fundamentele verschillen aanstippen:

 

Allereerst hebben de binnen tuina gebruikte technieken met name het doel om botten bij o.a. een ontwrichting van een gewricht weer terug te zetten en pezen zich te laten ontspannen, waardoor het herstel bespoedigd wordt.

 

Daarnaast maakt tuina gebruik van het meridiaansysteem zoals bekend uit de acupunctuur. Hiermee kan tuina dus ook interne klachten behandelen, naast de hierboven genoemde orthopedische klachten. Resumerend heeft tuina dus altijd een medisch uitgangspunt. Anmo daarentegen richt zich slechts op de spieren en is eigenlijk meer voor de ontspanning.

 

Nu weer terug naar onze hoofdlijn. Er zijn gevallen waarin we absoluut geen gebruik kunnen maken van tuina bij nekklachten. Dit geldt bijvoorbeeld bij een gebroken wervel, een tumor, een gezwel, een ernstig huidprobleem, ver gevorderde osteoperose of bij mensen met ernstige stollingsproblemen van het bloed. Bij de hierboven genoemde spondylogene myelopathie kunnen we ook geen tuina toepassen maar wel anmo, een veel lichtere behandeling.

 

Verder zijn er naast tuina technieken ook nog andere methoden zoals acupunctuur, het gebruik van kruiden om in te nemen danwel uitwendig aan te brengen, cupping en/of oefeningen die ook als een preventief tegen herhaling van de klachten gebruikt kunnen worden.

We zien uw bezoek graag tegemoet!

Arnhemseweg 9F 

3811 NN Amersfoort

kungfutuina@gmail.com

Tel:  033 7501 751

WhatsApp:  06 22388922

We zien uw bezoek graag tegemoet!

Arnhemseweg 9F 

3811 NN Amersfoort

Mobiel: 0622388922

WhatsApp:  06 22388922

bottom of page