top of page

Wat zijn de Vijf Elementen

 

 

Dit is een van de belangrijkste theorieen van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Vijf Elementen houden verband met Vijf fundamentele stoffen in de natuur, namelijk:

 

Metaal:         Long/Dikke Darm

Hout:            Lever/Galblaas

Water:            Nier/Blaas

Vuur:            Hart/Dunne Darm en twee acupunctuurorganen:

                     Pericard en Drievoudige Verwarmer

Aarde:                Milt/Maag

 

Metaal, Hout, Water, Vuur en Aarde, welke gebruikt worden om eigenschappen en categorieen van stoffen in het universum en hun onderlinge relaties te verklaren. Volgens deze theorie is het hele universum opgebouwd uit deze vijf fundamentele elementen alleen door hun onderlinge interactie kan beweging en verandering van stoffen optreden.

 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt deze theorie gebruikt om patho-fysiologische condities van het menselijk lichaam te bepalen, en om richting te geven aan de klinische diagnose en behandeling van ziekten.

 

Bijv. Lever, Galblaas, Ogen, Pezen en Woede behoren allen tot het element Hout. Daarom zijn niet alleen de fysiologie en pathologie van Lever, Galblaas, Ogen, Pezen en Woede verbonden met de beweging van Hout, maar ook vormen deze vijf zaken een eenheid. Emotionele woede duidt op problemen van de Lever; pathogene veranderingen van de Pezen houden verband met de Lever en Galblaas, en de pathofysiologische condities van de Ogen worden ook met Lever en Galblaas in verband gebracht.

96b88eb0196903e45e9f73b1c799b53.png

We zien uw bezoek graag tegemoet!

Arnhemseweg 9F 

3811 NN Amersfoort

kungfutuina@gmail.com

Tel:  033 7501 751

WhatsApp:  06 22388922

We zien uw bezoek graag tegemoet!

Arnhemseweg 9F 

3811 NN Amersfoort

Mobiel: 0622388922

WhatsApp:  06 22388922

bottom of page